Het belang van een ergonomische muis

De meeste mensen die lange dagen achter een computerscherm zitten maken logischerwijs veel gebruik van een muis. Na een tijdje krijgen de meeste mensen dan ook last van kwalen. Denk bijvoorbeeld aan gewricht en spierklachten aan de armen, polsen en handen. RSI is de verzamelnaam voor deze vervelende en hardnekkige klachten.  RSI staat voor Repetitive Strain Injury. In het Nederlands vertaalt betekent RSI: blessure door herhaalde belasting. Omdat je steeds dezelfde beweging maakt (denk aan het gebruik van een computermuis) ontstaat er een continue spierspanning. Op de lange termijn kan je dus lastkrijgen van de bekende muisarm.

De bekende muisarm kan je voorkomen door het kopen van een ergonomische muis.

Ben je ook benieuwd naar de voordelen van een ergonomische muis? Lees dan verder.

Nadelen van een standaard muis

Als je door omstandigheden vaak achter een computerscherm zit dan kan je snel een RSI gerelateerde blessure oplopen. Zoals gezegd is een muisarm een veelgehoorde klacht van mensen die veel gebruik maken van een normale muis. Ik benoem een aantal nadelen:

  • Belasting van de onderarm als gevolg van continue bewegingen
  • Grote kans op een muisarm bij veelvoudig gebruik
  • Chronische klachten die lastig te verhelpen zijn

Voordelen van een ergonomische muis

Het gebruik van ergonomische muis kan veel toekomstige en hardnekkige kwalen voorkomen. Een ergonomische muis heeft een aangepaste vorm waardoor je minder snel klachten krijgt.

Ik zal hierna nog een aantal voordelen benoemen voor het gebruik van een ergonomische muis:

  • Verhoogde productiviteit: Door het gebruik van een ergonomische muis verminder je de spanning op de spieren en dus heb je minder kans op blessures. Hierdoor hoef je dus minder vaak te pauzeren om pols en hand rust te geven.
  • Volledige ondersteuning van de hand: Door het gebruik van een ergonomische muis wordt je hand volledig ondersteund. Dit is niet het geval bij een normale muis. Bij een ergonomische muis is er dus plek voor alle vingers, inclusief de pink waar vaak geen plek voor is.