Een sportoutfit samenstellen

De kwaliteit is erg van je sportkleding is erg belangrijk, omdat niet goed passende of werkende kleding nadelig is voor je sportprestaties. Het kiezen van de juiste sportkleding kan ervoor zorgen dat je blessures voorkomt. Het samenstellen van een sportoutfit moet je doen op basis van de sport die je gaat beoefenen en de plek waar je gaat trainen. Zo draag je bijvoorbeeld als je binnen traint andere kleren dan als je buiten traint.

Waterdicht

Als je buiten gaat trainen is het belangrijk dat de stof waterdicht is, voor als het gaat regenen. De waterkolom is een erg belangrijke maatstaf voor het bepalen van de waterdichtheid, deze geeft aan hoeveel water een stof aankan voordat deze doorlekt. De druk loopt snel op als je bijvoorbeeld op het gras zit, in zo een situatie kun je het beste kiezen voor een stof met een hogere waterdichtheid.

Ademend

Naast de waterdichtheid is het ook belangrijk dat de stof ademt, omdat er anders condens ontstaat, waardoor je alsnog nat wordt. Om ervoor te zorgen dat een stof waterdicht en ademend is wordt er gebruik gemaakt van een speciale coating of membraan. Deze materialen zorgen er dan voor dat de gaatjes net dun genoeg zijn om waterdamp naar buiten te laten maar te klein om waterdruppels naar binnen te laten.

Pasvorm

Ook is het bij het kiezen van een sportoutfit erg belangrijk dat je de juiste maat koopt, omdat te grote of te kleine kleren niet de juiste ondersteuning geven. Door het dragen van de verkeerde maat kun je eerder blessures oplopen en minder goed presteren tijdens het sporten. Een te grote schoenmaat biedt bijvoorbeeld niet genoeg ondersteuning voor de enkels waardoor ze eerder zouden kunnen verzwikken. Het samenstellen van een sportoutfit moet dus zorgvuldig gebeuren, omdat dit met name afhankelijk is van de mate van inspanning en de plaats waar je van plan bent te gaan sporten.