Met glasvliesbehang kan je helemaal zelf je kamer behangen

Glasvliesbehang, ook wel glasvezelbehang of glasweefselbehang is een redelijk nieuwe behangsoort. Waar de meeste behangsoorten van papier worden gemaakt wordt deze behangsoort van fijne glasvezels gemaakt (zoals de naam al zegt). De betreffende vezel worden op een aparte wijze verweven en geperst totdat er een gaasachtige constructie ontstaat die zeer sterk is. Er kan gekozen worden voor een visgraatstructuur maar ook een zigzag of een weefstructuur komt vaak voor.

First things first

LET OP: doordat glasvezel uit hele dunne vezels bestaat brengt het behangen van glasvliesbehang wel een risico met zich mee. De dunne vezels kunnen de oorzaak zijn van huidirritatie, vandaar dat we aanraden om handschoenen te dragen bij het behangen.

Zorg voordat je begint met het behangen dat de ondergrond glas is. Deze gladde ondergrond kan je bereiken door het eerst te plamuren of te schuren. Zorg tevens dat lijmresten weg zijn gewerkt en dat stopcontacten en/of stekkerdozen niet in de weg zitten. Het is ook aan te raden om de ondergrond voor te behandelen met een verdunde latexverf of lijm.

Kopen

Glasvliesbehang is gemakkelijk te kopen op het internet. We raden het dan ook af om dit in een winkel te kopen omdat je hier simpelweg duurder uit bent. Online glasvliesbehangverkooppunten zijn over het algemeen betrouwbaar, wij zijn nog een dubieuze verkopers tegengekomen.

Behangen

Er wordt geen lijm aangebracht op het glasvliesbehang, het wordt in principe droog bewerkt. Echter smeert u wel de muur in zodat u niet het risico loopt dat het behang, dat zwaarder wordt door de lijm, afscheurt wanneer u de strook hoog houdt. De speciale lijm die u hiervoor moet gebruiken wordt verkocht in bouwmarkten onder de namen Perfax en Bison. Aangeraden wordt om de betreffende lijm aan te brengen met een dikke stok evenredig aan de muur. Smeer hoouit twee stroken per keer uit om te voorkomen dat de lijm al opgedroogd is voordat u bet begonnen met behangen. Als dit gebeurt kunt u de betreffende strook wel weggooien. Om het behangen af te maken is het verstandig om het glasvliesbehang over te schilderen met latexverf. Over het algemeen worden hier twee lagen voor gebruikt omdat de eerste laag latex meestal niet dekkend genoeg is.