Hoe werkt poker

Poker is een van de bekendste kaartspellen ter wereld. Hierbij is het ook een van de meest geavanceerde en moeilijkste spellen om te leren. Bij het spel spelen veel factoren een rol. Toeval en geluk lijken hierbij vaak de grootst bepalende factoren. Poker is echter wel degelijk te beïnvloeden door bluf en het gebruik van de juiste tactieken. Omdat zoveel mensen moeite hebben de regels van poker te onthouden zullen we in dit artikel voornamelijk een aantal basisregels gaan behandelen.

Pokervarianten
Om te beginnen moet er onderscheid gemaakt worden in de verschillende varianten van poker. Per variant kunnen de regels met betrekking op de ‘’showdown’’ van je hand verschillen. De meest gespeelde vormen van poker zijn Texas Hold’em en Omaha poker. Bij deze varianten telt alleen de hoogste combinatie kaarten.

Spelronde
Bij poker wordt gespeeld in spelrondes. Een spelronde bestaat uit inzetrondes. Tijdens deze inzetrondes krijgt men keer op keer de keuze om te passen of juist in te zetten. Wanneer je de kaarten opgeeft (folden), maak je vanzelfsprekend geen kans meer op de pot in betreffende ronde. Wanneer je besluit met de rest mee te gaan en dus geld inzet, maak je ook kans op de pot. Een ronde noemen we in pokertaal ook wel een ‘’hand’’.

Flop, turn en river
De drie gemeenschappelijke kaarten die al op tafel liggen worden na de eerste inzetronde omgedraaid. Dit wordt de flop genoemd. Hierna zal de tweede ronde starten en mogen spelers weer inzetten. Nadat deze ronde gespeeld is wordt ook een vierde kaart op tafel gelegd. Dit is ook wel de Turn. Er kan nogmaals worden ingezet. Wanneer ook deze ronde is afgelopen wordt de vijfde en afsluitende gemeenschappelijke kaart getoond. Samen vormen deze kaarten de river. Het is vervolgens nog één keer mogelijk te folden, betten, callen of raisen.

Showdown
Nadat elke ronde gespeeld is zal bepaald worden wie de inhoud van de pot wint. Om de winnaar te bepalen worden de kaarten op tafel gelegd en met elkaar vergeleken. De speler met de hoogste kaartcombinatie wint de pot.

Pokerhanden
Het is vanzelfsprekend belangrijk de pokerregels en handen te kennen. Speel eerst een aantal keer met de regels bij de hand. Wanneer je genoeg gevoel voor het spel hebt ontwikkeld leg je de regels aan de kant.