Mee-eters

Op het internet is veel informatie te vinden over mee-eters en veel mensen hebben te maken met deze kleine koppige puntjes, maar wat zijn mee-eters precies? We maken onderscheid in twee soorten mee-eters: de witte mee-eter en de zwarte mee-eter (blackhead).

Een zwarte mee-eter is een open talgklier welke verstopt zit met dode huidcellen en andere onzuiverheden. Deze mee-eter is vaak zwart van kleur, dit komt door de lichaamseigen stof melanine en wordt daarom ook wel ‘blackhead’genoemd. Het ontstaan van een mee-eter of blackhead kan verschillende oorzaken hebben bijvoorbeeld door hormonen of het niet goed reinigen van het gelaat in combinatie met een slechte hygiëne. Ook het dragen van make-up kan mee-eters veroorzaken het is daarom erg belangrijk de huid dagelijks goed te reinigen na het dragen van make-up, zo voorkom je dat de talgklieren en poriën verstopt raken.

Naast de zwarte mee-eter/blackhead bestaan er ook witte mee-eters. Het ontstaan van deze witte mee-eter is net iets anders dan die van een blackhead maar ook in dit geval hebben we te maken met een verstopte talgklier. Een witte mee-eter ontstaat doordat de porie gesloten is en het lichaam talg blijft produceren, de onzuiverheden kunnen er niet uit waardoor de porie verstopt blijft. Als de witte mee-eter ontstoken raakt door de overmatige talgproductie dan ontstaat er een puist.

Mee-eters verwijderen

Het verwijderen van deze mee-eters is niet altijd even eenvoudig en het uitduwen van mee-eters met de vingers en nagels kan voor een vervelende ontsteking zorgen. Mocht je toch veilig mee-eters willen verwijderen dan is het aan te raden een comedonenlepeltje te gebruiken. Een comedonenlepeltje brengt een lichte druk uit precies rondom de mee-eter waardoor je deze kunt verwijderen. Mee-eters verwijderen is niet altijd een goed idee omdat je de huid kunt beschadigen indien je niet voorzichtig bent. Het is in de meeste gevallen verstandiger de oorzaak aan te pakken en mee-eters verwijderen aan een professional over te laten.