Wat is whey proteïne?

Whey proteïne wordt niet meer alleen gebruikt door bodybuilders. De voordelen van dit type eiwit worden door allerlei atleten en recreatieve sporters benut. Dit is de Crossfit sporters die eens per week een training meedoet maar ook de marathon hardloper die dagelijks traint. Het wordt verkocht als supplement in eiwitpoeders en kant-en-klare shakes. Vooral de eiwitpoeders zijn populair onder veel sporters. Jaren geleden werd whey nog beschouwd als een afvalproduct maar dat is nu wel anders.

Aminozuren
Whey proteïne is een vloeibaar bijproduct dat ontstaat tijdens de productie van kaas. Het werd voor lange tijd afgevoerd als afval tot men erachter kwam dat het veel goede eigenschappen heeft waardoor het interessant is voor sporters. Whey proteïne bevat alle nodige aminozuren. Eiwitten bestaan uit 20 aminozuren die gebruikt worden voor repareren van alle weefsels in het lichaam. Het wordt gebruikt voor het herstel van de spieren, botten, organen en alle andere onderdelen van het menselijk lichaam. Van deze 20 aminozuren zijn 9 aminozuren essentieel; het lichaam heeft deze nodig om te kunnen functioneren. Als een eiwitbron deze 9 aminozuren bevat dan wordt het een complete eiwitbron genoemd.

Complete eiwitbron
Whey proteïne is een complete eiwitbron dat makkelijk en snel door het lichaam verteerd wordt. Voedingsmiddelen zoals gevogelte, vlees en eieren zijn een aantal voorbeelden van complete eiwitbronnen. Andere voedingsmiddelen zoals brood, rijst en groenten zijn niet compleet doordat deze één of meerdere aminozuren missen. Zo hebben alle voedingsmiddelen met eiwitten een ander profiel van aminozuren. Per voedingsmiddel verschilt het ook hoe snel de eiwitten verteerd worden. Er zijn verschillende manieren waarmee gemeten wordt hoe snel de eiwitten opgenomen worden in het lichaam. De biologische waarde is één van deze manieren. De hoogste score die behaald kan worden met deze meting is 100. Whey proteïne behaalt de hoogste score aan de hand van de biologische waarde. Dit betekent dat whey proteïne niet alleen alle essentiële aminozuren bevat maar ook snel verteerd wordt door het lichaam.